Judo informatie

Op deze pagina bevindt zich algemene judo informatie.

 

 

Judobanden

Graduatiesysteem

Obi

In judo word er gebruikgemaakt van een kleursysteem van de Obi (in het japans het woord voor Gordel of Band). Aan de kleur van de obi kun je zien welk niveau van kennis en vaardigheden de judoka heeft.
De beginner start met de witte band, de zwarte band is er voor de meest gevorderde judoka. Na het behalen van de zwarte band (Dan) kan de judoka vervolgens nog een hogere dangraad behalen.

Voor judoka's onder de 12 jaar maken we gebruik van tussenstappen in de vorm van slippen. De slippen Geel, Oranje, Groen, Blauw en Bruin kunnen gehaald worden tijdens de slip examens. Op de judoband zie je altijd de hoogst behaalde (de donkerst gekleurde) slip. Als je een band gehaald hebt, ga je weer verder met de volgende slip die aansluit op de kleur van je laatst behaalde band (zo begin je bij de oranje band bij een groene slip). Bij de bruine slip ben je meestal klaar om voor het volgende bandexamen op te gaan. Bij onze vereniging hebben we twee keer per jaar slip en bandexamens. De bandexamens zijn op een aparte dag buiten de reguliere lessen om, de slipexamens in dezelfde week tijdens de lessen.

Overzicht Graderingen

Graad Kleur Naam
6e Kyu rok-kyu
5e Kyu go-kyu
4e Kyu yon-kyu of shi-kyu
3e Kyu san-kyu
2e Kyu ni-kyu
1e Kyu ichi-kyu
1e Dan sho-dan
2e Dan ni-dan
3e Dan san-dan
4e Dan yon-dan
5e Dan go-dan
6e Dan roku-dan
7e Dan shichi-dan (nana-dan)
8e Dan hachi-dan
9e Dan ku-dan
10e Dan ju-dan
12e Dan juichi-dan

Knopen

De obi kan op verschillende manieren om de kimono bevestigd worden, hieronder staat de meest voorkomende manier.