Uitleg wedstrijdregels

Meest voorkomende vorm is man tegen man of vrouw tegen vrouw. Judowedstrijden jongen-meisje komt voor als beiden niet ouder zijn dan 12 jaar.

Wedstrijdvormen en regels

Voordat de wedstrijd van start gaat, wordt eerst bepaald wie van de twee judoka’s de witte of rode wedstrijdband over zijn judoband gaat dragen of – bij (inter)nationale wedstrijden – wie van de twee een blauw pak gaat dragen.

Op die manier kunnen de scheidsrechters en het publiek beter zien wie er een punt scoort. Aangezien een scorebord een witte en een rode (of blauwe) kant heeft, is het eenvoudig te zien welke judoka punten heeft behaald in de wedstrijd.

Rode wedstrijdband / blauwe pak is degene die als eerste wordt opgenoemd bij het gereedhouden voor een wedstrijd, de ander is automatisch wit.

Scores

Voor alles wat de scheidsrechter zegt heeft hij/zij een hand- of armgebaar. Zo kunnen de mensen achter het scorebord ‘zien’ wat er gezegd is, zodat zij de score kunnen aanpassen.

Hieronder volgen de meest belangrijkste.

Ippon

Einde van de wedstrijd

Je kan op twee manieren een ippon scoren.

  • de tegenstander wordt vol op zijn rug op de mat geworpen.
  • Ook is het mogelijk om een ippon te scoren in Ne-Waza (grondgevecht), door bijvoorbeeld een houdgreep (20 sec vast te houden) of doordat de tegenstander opgeeft (door aftikken bij een verwurging of armklem)

Waza-ari

Dit is een bijna ippon, maar er ontbreekt één van de voorwaarden voor een ippon.

Ook kan een waza-ari verkregen worden in het Ne-Waza (grondwerk) (houdgreep duurt 10 t/m 19 sec)

Waza-ari awasete ippon

Dat wil zeggen dat een tweede waza-ari samen met een eerdere wara-ari wordt opgeteld tot een ippon (ofwel een waza-ari is een half punt)

Hajimé

Begin van de wedstrijd

Matté

De wedstrijd wordt even onderbroken (om bijvoorbeeld de judogi (judopak) goed te doen)

Sore made

De wedstrijd afgelopen.

Osaekomi

Begin van een houdgreep. Begin van de tijdwaarneming.

Toketa

De houdgreep is verbroken. De tijdwaarneming wordt gestopt.